Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaronowy tort

Makaronowy tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2969

Dodano:

Odsłon: 2647

Pyszny gorący makaron, zapieczony z dodatkiem świeżych ziół, ulubionych warzyw, startego sera i sosu pomidorowego.

Składniki

  • 500 g makaronu rurki
  • 650 ml sosu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 0, 5 szklanki gotowanych warzyw: marchew, groszek( niekoniecznie)
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli, ostrej papryki, świeże zioła: oregano, tymianek, lubczyk
  • 300 g sera: parmezan
  • tłuszcz do foremki
  • nitki chili do dekoracji( jeśli lubicie pikantnie)
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na patelni razem z oliwą. Pomidory pokroić( można wczesniej sparzyć i obrać ze skorki), wrzucić na patelnię i poddusić razem z cebulą i czosnkiem około 5 minut, na małym ogniu. Można dodać ulubione warzywa: bardzo drobno pokrojoną marchewkę( pamietajmy, że poźniej napełnimy tym sosem rurki rigatoni), kukurydzę, groszek lub grzyby. Dodajmy sól, pieprz, przyprawy, świeże zioła.

  2. Makaron rurki gotujemy al dente( trochę krócej niż przepis na opakowaniu). Ugotowany makaron odcedzamy przez sitko i przepłukujemy zimną wodą.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180° Okrągłą formę( 24 lub 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy tluszczem.
    Najlepiej jest owinąć foremkę folią aluminiową, nawet gdy podczas pieczenia sos z niej wypłynie, nie pobrudzimy piekarnika).

  4. Ser ucieramy na tarce. Połowę dodajemy do ugotowanego makaronu i obtaczamy go ostrożnie, a następnie ustawiamy w foremce. Jest z tym trochę zabawy, dlatego dobrze jest postawić foremkę na kant( pionowo) i kłaść kluski jedną na drugą.

  5. Kluski w foremce polewamy sosem pomidorowym i warzywami z patelni, można zrobić to grzbietem łyżki, albo czekać na siłę ciężkości. Ważne jest, żeby sos wpłynął do rurek. Resztą sera posypujemy makaron i zapiekamy w piekarniku na złoto około 30 minut. Buon appetito!
    *Wybrałam makaron rurki rigatoni, ponieważ kluski nie są ścięte ukośnie jak penne i lepiej ukladają się w foremce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń