Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowując to danie zastanawiałam się nad jego nazwą. A jako, że wygląda jak tort to nazwałam go po prostu makaronowy tort. Jeżeli macie już przygotowany sos i ugotowany makaron to reszta zajmie już dosłownie chwilę i danie wskoczy do piekarnika. Niby proste a inaczej podane, coś na wzór lasagne ale ma całkiem inny smak i jest bez beszamelu. To co ? Chętni do lektury ? Zapraszam.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9707
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3840
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42223
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 455
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 268
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 399
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9707
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3840
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42223
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 455
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 268
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 399
Składniki
Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Dodać do niego jajka, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać. Karkówkę, cebulę, czosnek, cukinię i marchewkę oraz pieczarki zmielić na grubym sitku. Zmielone składniki wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Wlać sos i dusić 15 minut. Sos wystudzić i dodać do niego starty ser, wymieszać. W razie konieczności jeszcze doprawić. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( spód i boki ). Na do wyłożyć 1/3 masy makaronowej i wyrównać. Potem wyłożyć 1/2 masy mięsnej, wyrównać i wyłożyć kolejną porcję masy makaronowej. Znów wyłożyć masę mięsną i makaronową a na koniec posypać startym żółtym serem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut. Gotowy tort makaronowy po upieczeniu odstawić na około 15-20 minut aby lepiej się kroił. Smacznego.