Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowując to danie zastanawiałam się nad jego nazwą. A jako, że wygląda jak tort to nazwałam go po prostu makaronowy tort. Jeżeli macie już przygotowany sos i ugotowany makaron to reszta zajmie już dosłownie chwilę i danie wskoczy do piekarnika. Niby proste a inaczej podane, coś na wzór lasagne ale ma całkiem inny smak i jest bez beszamelu. To co ? Chętni do lektury ? Zapraszam.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2165
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 130
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 226
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2165
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 130
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 226
Składniki
Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Dodać do niego jajka, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać. Karkówkę, cebulę, czosnek, cukinię i marchewkę oraz pieczarki zmielić na grubym sitku. Zmielone składniki wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Wlać sos i dusić 15 minut. Sos wystudzić i dodać do niego starty ser, wymieszać. W razie konieczności jeszcze doprawić. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( spód i boki ). Na do wyłożyć 1/3 masy makaronowej i wyrównać. Potem wyłożyć 1/2 masy mięsnej, wyrównać i wyłożyć kolejną porcję masy makaronowej. Znów wyłożyć masę mięsną i makaronową a na koniec posypać startym żółtym serem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut. Gotowy tort makaronowy po upieczeniu odstawić na około 15-20 minut aby lepiej się kroił. Smacznego.