Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane sosem. Moja zmodyfikowana wersja składa się z kolorowego mangoldu zamiast szpinaku, ricotty i parmezanu. Jako sos podsmażyłam kolorowe pomidorki koktajlowe z ziołami na maśle, ich smak wspaniale komponuje się z malfatti.
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4593
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 254
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 781
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1116
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 305
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4593
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 254
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 781
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1116
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 305
Składniki
Obrac cebule i pokroic w drobna kostke. Mangold umyc i osuszyc, a nastepnie odciac twardsze lodygi. Liscie pokroic w cienkie paski lub grubo posiekac. Lodygi odlozyc. Rozpuscic maslo na patelni na srednim ogniu i smazyc kostki cebuli przez 2 minuty, az beda szkliste. Dodac mangold i poczekac az zwiednie. Doprawic startym czosnkiem, galka muszkatolowa, pieprzem i sola. Nastepnie przelozyc mangold na sito i odcisnac plyn.
Ricotte ostroznie wycisnac w sciereczce. Alternatywnie mozna wylozyc sitko sciereczka i wlozyc do niego ricotte. Obciazyc ciezarkiem i najlepiej pozostawic do ociekniecia na noc. Do miski wlozyc odcisnieta ricotte, jajka, starty parmezan i wymieszac na gladka mase. Na koniec dodac duza porcje mangoldu. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
Uformowac kluseczki. Mozna do tego uzyc dwóch lyzek aż kluseczki nabiora owalnej formy. Alternatywnie mozna kluski uforowac rękoma. W garnku ugotowac osolona wode. Stopniowo wrzucac ostroznie malfatti do wrzacej wody i gotowac przez ok. 3-4 minuty az wyplyna na powierzchnie. Ostroznie wyjac z wody i poczekac az odciekna
Podczas gdy malfatti gotuja sie w wodzie, wlozyc maslo do rondla i rozpuscic je na malym ogniu, cały czas mieszajac. Nastepnie nieznacznie zwiekszyc temperature, az na powierzchni utworza sie białe platki serwatkowe, a maslo zacznie sie pienic i pachnie orzechowo. Wtedy dodac pomidory, rozmaryn i zmiazdzony zabek czosnku. Smazyc pomidory na masle przez 1-2 minuty, nastepnie docisnac je widelcem i lekko doprawic sola.
Na patelnie wrzucic gotowe malfatti i mieszac je z sosem maslano-pomidorowym. Nastepnie wylozyc na talerz i posypac parmezanem i starta skórka z cytryny. Podawac udekorowane listkami bazylii. Jesli zostal jeszcze mangold, podgrzac go razem z lodygami i odrobina oliwy z oliwek i podac z kluseczkami.