Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marry me chicken – kultowy przepis na kurczaka, który stał się viralem w sieci za sprawą publikacji na jednym z popularnych serwisów społecznościowych. Skąd wzięła się osobliwa nazwa, która oznacza tyle co kurczak „wyjdź za mnie”? Historii jest tyle, ilu internautów powielających przepis. Ponoć najbliższa prawdy jest opowieść o dziennikarce kulinarnej, która poczęstowawszy kolegów z pracy przygotowanym przez siebie kurczakiem, usłyszała, że jest idealnym materiałem na żonę. W Polsce nazwalibyśmy to danie kurczak „przez żołądek do serca”!
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 16
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 350
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 373
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 398
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 147
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 16
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 350
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 373
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 398
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 147
Składniki
Oczyść filety z kurczaka z błonek i chrząstek. Lekko rozbij mięso tłuczkiem. Jeśli filety są grube, możesz przekroić je wzdłuż na mniejsze kawałki. Oprósz filety solą i obsmaż na połowie masła – kilka minut po każdej ze stron. Zdejmij kurczaka z patelni.
Pokrój drobno szalotki. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Zeszklij szalotki na reszcie masła. Dodaj czosnek, chili i zioła. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym zalej zawartość patelni bulionem. Duś sos do chwili, aż ilość bulionu zredukuje się mniej więcej o połowę.
Dodaj do sosu dość drobno pokrojone suszone pomidory, posiekany szpinak, parmezan i śmietanę. Wymieszaj do połączenia składników. Podgrzej zawartość patelni omalże do wrzenia, ale nie dopuść, by zaczęła się gotować. Dopraw sos solą i pieprzem.
Z powrotem przełóż na patelnię kurczaka i duś w sosie jeszcze przez kilka minut. Podawaj z ziemniaczanym purée, ryżem lub makaronem.