Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i zdrowe. Bardzo prosty sposob na przyrzadzenie baklazana. Zawsze smakowal mi smazony na patelni, ale podczas smazenia baklazan absorbuje caly tluszcz, postanowilam wiec zmodyfikowac nieco te wersje. Wspaniale na cieplo, ale i na zimno, jako przystawka.
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 275
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 36
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 746
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 153
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 47
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 275
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 36
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 746
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 153
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 47
Składniki
Bakllazana dokladnie myjemy, odcinamy koncowki, kroimy na plastry 2 cm, rozkladamy na talerzu, dokladnie solimy z obu stron i pozostawiamy na godzinke. Po tym czasie baklazan nieco zmieknie i pusci soki. Oplukujemy plastry pod zimna woda. Jest to zabieg, ktory pozbawi baklazana goryczki.
Na patelni rozgrzewamy olej, plastry baklazana panierujemy (maka, jajka, bulka tarta) i smazymy nie za szybko, aby zanim panierka sie usmazy , w srodku byl juz miekki.. Podajemy jak na zdjeciu, lub jako przystawke na zimno (z lodowki). Na talerzu dodatkowo solimy i posypujemy troszke pieprzem i solidnie czosnkiem granulowanym. Danie jest bardzo proste, ale niebywale smmaczne i zdrowe.