Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i zdrowe. Bardzo prosty sposob na przyrzadzenie baklazana. Zawsze smakowal mi smazony na patelni, ale podczas smazenia baklazan absorbuje caly tluszcz, postanowilam wiec zmodyfikowac nieco te wersje. Wspaniale na cieplo, ale i na zimno, jako przystawka.
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 99
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4710
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 99
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4710
Składniki
Bakllazana dokladnie myjemy, odcinamy koncowki, kroimy na plastry 2 cm, rozkladamy na talerzu, dokladnie solimy z obu stron i pozostawiamy na godzinke. Po tym czasie baklazan nieco zmieknie i pusci soki. Oplukujemy plastry pod zimna woda. Jest to zabieg, ktory pozbawi baklazana goryczki.
Na patelni rozgrzewamy olej, plastry baklazana panierujemy (maka, jajka, bulka tarta) i smazymy nie za szybko, aby zanim panierka sie usmazy , w srodku byl juz miekki.. Podajemy jak na zdjeciu, lub jako przystawke na zimno (z lodowki). Na talerzu dodatkowo solimy i posypujemy troszke pieprzem i solidnie czosnkiem granulowanym. Danie jest bardzo proste, ale niebywale smmaczne i zdrowe.