Do góry

Dania główne Przepis na:

Medaliony z polędwicy wieprzowej z kurkami

Medaliony z polędwicy wieprzowej z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4397

Dodano:

Odsłon: 1610

Chrupiące medaliony z kurkami w śmietanie. Lekko i smacznie

Składniki

  • kurki 0,5 kg
  • polędwiczka wieprzowa 1 szt
  • śmietanka 18%
  • kilka cienkich plastrów boczku
  • ryż trójkolorowy - 2woreczki
  • pieprz i sól
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu.
    Kurki opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz.
    Rozgrzej oliwę i przesmaż krótko grzyby na dużym ogniu. Dodaj 2 - 3 łyżki wody, przykryj i duś ok. 10 minut na małym ogniu.
    Polędwicę pokrój w grube plastry i rozbij je dłonią na grubość ok. 0,5 cm.
    Posyp świeżo zmielonym pieprzem i połóż na każdym medalionie nieduży plasterek boczku.

  2. Do uduszonych kurek dodaj śmietankę (ok. 250 ml) i duś już bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
    Patelnię grillową rozgrzej, posmaruj pędzelkiem oliwą i smaż na niej medaliony, po 2 minuty z każdej strony - najpierw stronę z boczkiem.
    Odcedź ryż, wyłóż na talerze, na ryżu ułóż medaliony, dodaj kurki w śmietanie.
    Podawaj z mizerią.

  3. P.S. Równie dobrze (a może i lepiej) smakuje z ryżem curry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń