Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone faszerowane

Mielone faszerowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 848

Dodano:

Odsłon: 495

Zwykłe danie zmienione w krainę smaków. Chcesz je poznać ? Zapraszam dalej .

Składniki

  • * 750 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 duża cebula
  • * 1 sucha kajzera * 1 łyżka suszonego majeranku * Suszone śliwki
  • * Serek topiony w kostce * 1 jajko * Sól, pieprz czarny mielony, szczypta vegety
  • * Olej * Smalec * Bułka tarta
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mielone faszerowane

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy na rumiano drobno pokrojoną cebulę. Odstawiamy do przestygnięcia.
    W wyższym naczyniu namaczamy suchą bułkę, zalewając ją ciepłą wodą i przykrywając na przykład talerzykiem.
    Do dość wysokiego naczynia wkładamy mięso mielone, jajko, majeranek oraz odciśniętą bułkę. Dodajemy również przestudzoną cebulę. Wyrabiamy na jednolitą masę doprawiając solą, pieprzem oraz wegetą. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać bułki tartej.
    Z tak wyrobionego mięsa formujemy kulki które następnie rozpłaszczamy dłonią na niezbyt cienki placek. I tak na niektóre z nich układamy na środku 1 lub 2 śliwki. Zależnie od wielkości a na innych kawałki serka topionego. Następnie każdy kotlet zamykamy, tworzymy kulki i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu przewracając raz na jedną raz na drugą stronę aby nasze kotlety przesmażyły się, ale nie przypaliły i aby ser miał możliwość rozpuszczenia się, a śliwka podduszenia. Kotlety smażymy na Oleju z dodatkiem smalcu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń