Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone to danie smaczne i proste w przygotowaniu. Jeśli jednak zbyt często gości na naszym stole szybko może się znudzić. Jak odmienić tradycyjne mielone ? Nafaszerować je kiełbasą.
Składniki
Bułkę namaczamy w mleku lub letniej wodzie i odstawiamy na 20 min. Mięso mielone /najlepiej wieprzowe łopatka plus karkówka/ przekładamy na miseczkę, dodajemy jajko i odciśniętą bułkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Dokładnie wyrabiamy. Kiełbasę o jakimś wyrazistym smaku np. czosnkową lub paprykową kroimy na kawałki /grubsze plastry lub kostkę/. Porcje mięsa mielonego rozkładamy na dłoni, na środku układamy kawałek kiełbasy i formujemy "kulkę" z farszem w środku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim mielone na złoty kolor z wszystkich stron. Podajemy z surówką, ziemniakami lub jako wędlinę do kanapek.