Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślisz, że kotlety mielone już niczym nie mogą cię zaskoczyć? Najwyższa pora zmienić zdanie, bo mamy dla ciebie przepis, jakiego jeszcze nie znałeś - mielone na kapuście z powodzeniem zastąpią cały obiad. Możesz podać je solo lub w towarzystwie prostej sałatki z lekkim dressingiem. Na pewno będziesz często powtarzać ten przepis.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 128
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1586
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 326
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 128
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1586
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 326
Składniki
Rozpocznij od przygotowania masy mięsnej. Posiekaj szczypiorek i dodaj go do mięsa razem z solą, pieprzem, przecierem, ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową oraz papryką. Do masy dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Kapustę pokrój na plastry o grubości około 1 cm do 1,5 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz je solą i pieprzem oraz delikatnie posmaruj oliwą z oliwek.
Cebulę pokrój na cienkie plasterki i ułóż je na plastrach kapusty.
Masę mięsną podziel na tyle porcji ile przygotowałeś plastrów kapusty. Na każdym z nich ułóż kulę z mięsa mielonego. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgnieć lekko masę mięsną, tak taby pokryła niemal całą kapustę (możesz tę czynność wykonać również dłońmi).
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż jej porcję na każdym z kotletów.
Śmietanę wymieszaj z jajkiem, startym na tarce o grubych oczkach serem oraz posiekanym koperkiem. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos rozsmaruj na każdym z kotletów.
Tak przygotowane kotlety mielone na kapuście wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 35 minut, tak aby sos z wierzchu lekko się zezłocił, kotlety całkowicie upiekły, a kapusta zmiękła i zrumieniła się. Podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionej sałatki.