Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3583
Dodano: 23.01.2018
Odsłon: 15704
5-6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Zagotować w garnku wodę, dodać obrane ziemniaki i marchewki ( można je jeszcze pokroić na połowę albo ćwiartki żeby się szybciej gotowały. Gotować do miękkości.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać, pieczarki w plasterki albo kostkę.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, przesmażyć aż zmięknie, dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę i lekko się podsmażą. Przełożyć do miski.
Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać mięso. Łopatką rozdrobnić mięso na patelni i smażyć ok 5-10 minut, dodać pomidory i oregano i poddusić całość ok 5 minut. Do mięsa dodać odłożone wcześniej pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Sos przełożyć do naczynia do zapiekania.
Ugotowane, gorące warzywa przełożyć oddzielnie do 2 miseczek. Do marchewki dodać łyżkę masła, połowę koperku, doprawić solą i pieprzem i rozgnieść na puree.
To samo zrobić z ziemniakami.
Puree rozłożyć na wierzchu zapiekanki, robiąc paski.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Podawać z sałatą.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)