Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-01-2018
Doskonałe danie na zimę - mięsna zapiekanka z pieczarkamia pod pure ziemniaczano-mrchewkowym.
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 140
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 199
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 138
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 140
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 199
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 138
Składniki
Zagotować w garnku wodę, dodać obrane ziemniaki i marchewki ( można je jeszcze pokroić na połowę albo ćwiartki żeby się szybciej gotowały. Gotować do miękkości. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać, pieczarki w plasterki albo kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, przesmażyć aż zmięknie, dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę i lekko się podsmażą. Przełożyć do miski.
Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać mięso. Łopatką rozdrobnić mięso na patelni i smażyć ok 5-10 minut, dodać pomidory i oregano i poddusić całość ok 5 minut. Do mięsa dodać odłożone wcześniej pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos przełożyć do naczynia do zapiekania.
Ugotowane, gorące warzywa przełożyć oddzielnie do 2 miseczek. Do marchewki dodać łyżkę masła, połowę koperku, doprawić solą i pieprzem i rozgnieść na puree. To samo zrobić z ziemniakami. Puree rozłożyć na wierzchu zapiekanki, robiąc paski. Piec 30 minut w 180 stopniach. Podawać z sałatą.