Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka idealna na śniadanie, obiad, kolację i do pracy. Robiona na chlebku tostowym. Zapiekanka smakuje najlepiej z małosolnym ogórkiem .
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336689
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4034
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423162
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2603
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336689
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4034
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423162
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2603
Składniki
Oskrobane , opłukane młode ziemniaki i marchew gotujemy w osolonej wodzie maksymalnie 15-20 minut. Powinny być lekko al dente. Ostudzić. Wszystkie liście selera , lubczyku i natki pietruszki opłukać , osuszyć. Lekko przerośnięte ogórki pokroić w maksymalnie 1/2 cm. plastry , oprószyć solą . Ogórki grillujemy kilka minut z każdej strony . Studzimy.
Obcinamy skórki z chleba tostowego . Jedną kromkę drobno kruszymy , dodajemy do mielonego mięsa. Następnie dodajemy posiekane listki selera , lubczyku , przyprawiamy solą , pieprzem i czosnkiem . Do mięsa wbijamy jajko i lekko łączymy składniki. Naczynie żaroodporne ( 19 cm.) smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą , spód wykładamy kromkami chleba tostowego. Na chleb kładziemy połowę masy mięsnej , przykrywamy plasterkami grillowanego ogórka .
Następna warstwa to połówki ziemniaków przełożone posiekaną marchewką. Na to nakładamy pozostałą część masy mięsnej. Miksujemy 4 kromki chleba tostowego , liście lubczyku , selera i natki pietruszki, dodajemy szczyptę soli i kruszonkę wysypujemy na mięso. Całość pieczemy ok. 50-60 minut w 180 C.