Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka idealna na śniadanie, obiad, kolację i do pracy. Robiona na chlebku tostowym. Zapiekanka smakuje najlepiej z małosolnym ogórkiem .
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21581
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1055
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1103
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1275
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4298
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21581
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1055
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1103
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1275
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4298
Składniki
Oskrobane , opłukane młode ziemniaki i marchew gotujemy w osolonej wodzie maksymalnie 15-20 minut. Powinny być lekko al dente. Ostudzić. Wszystkie liście selera , lubczyku i natki pietruszki opłukać , osuszyć. Lekko przerośnięte ogórki pokroić w maksymalnie 1/2 cm. plastry , oprószyć solą . Ogórki grillujemy kilka minut z każdej strony . Studzimy.
Obcinamy skórki z chleba tostowego . Jedną kromkę drobno kruszymy , dodajemy do mielonego mięsa. Następnie dodajemy posiekane listki selera , lubczyku , przyprawiamy solą , pieprzem i czosnkiem . Do mięsa wbijamy jajko i lekko łączymy składniki. Naczynie żaroodporne ( 19 cm.) smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą , spód wykładamy kromkami chleba tostowego. Na chleb kładziemy połowę masy mięsnej , przykrywamy plasterkami grillowanego ogórka .
Następna warstwa to połówki ziemniaków przełożone posiekaną marchewką. Na to nakładamy pozostałą część masy mięsnej. Miksujemy 4 kromki chleba tostowego , liście lubczyku , selera i natki pietruszki, dodajemy szczyptę soli i kruszonkę wysypujemy na mięso. Całość pieczemy ok. 50-60 minut w 180 C.