Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21205
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25316
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 105
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21205
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25316
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 105
Składniki
Mięso dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pozostawić w lodówce na noc.
Na patelni, na maśle usmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Pieczarki powinny nabrać ładnego koloru, woda powinna wyparować. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
W rondlu, na rozgrzanym oleju rzepakowym obsmażyć mięso.
Dodać startą na dużych oczkach marchewkę i cebule starte w plasterki na tarce do warzyw. Można cienko pokroić nożem. Przykryć i dusić kilka minut na wolnym ogniu.
Dodać, pieczarki z patelni, listki laurowe, ziele angielskie.
Całość zalać bulionem i gotować ok godziny na wolnym ogniu. Cebulka powinna się całkowicie rozpaść.
Dodać sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Mięso wyjąć na półmisek, a do sosu wlać 3/4 szklanki zimnej wody z rozprowadzoną mąką ziemniaczana. Gotować, mieszać.
Jeśli sos jest za gęsty dodać wody, a jeśli za rzadki dodać jeszcze porcję mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w zimnej wodzie.
Do sosu przełożyć z powrotem mięso.
Podawać z ziemniaczkami lub makaronem, lub kaszą i ulubioną surówką.
Smacznego.