Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sos bez mąki, a roladki bardzo delikatne, w lżejszej znacznie wersji uwielbiane przez dzieci i rosłym drwalom też smakują :)
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 225
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1127
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 225
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1127
Składniki
Pierś indyka kroję na sznycle, rozbijam je pięścią. Cielęcinę kroję w grube paski - tyle pasków ile sznycli.. Zawijam kawałki cielęciny w sznycla i zawiązuję bawełnianym sznurkiem, żeby się nie rozpadły (właściwie to nie zawiązuję bo nie robię żadnych supełków, tylko owijam wzdłuż i tę część chowam pod zawinięciem wszerz - szybko to się robi i nie rozpada w gotowaniu). Opcjonalnie - obsmażam już zawinięte roladki na beztłuszczowej patelni, żeby mięso się zamknęło i zachowało formę i zalewam wodą. Ale najczęściej po protu wrzucam pojedynczo na wrzątek i efekt jest ten sam. Wody tyko tyle, by przykryła mięso. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie (nie solę). Gotuję ok 40minut. Średni ogień, pod przykryciem. Kiedy mięso zaczyna się gotować, obieram i drążę z pestek cukinię, kroję ją na mniejsze kawałki i dodaję do mięsa. Żurawinę myję i także dodaję do mięsa.
10 minut przed końcem gotowania, wyjmuję mięso. Blenduję cukinię w mięsnym wywarze - taki mój jeden ze sposobów na zagęszczanie sosu bez mąki. Po zmiksowaniu trę Mięso wkładam do garnka, dodaję gałkę muszkatołową i na wolnym ogniu bez przykrycia nieco odparowuję sos. Gotowe! razem z sosem podaję w jakimś głębszym naczyniu :) albo od razu na talerzu :)