Do góry

Dania główne Przepis na:

mięso ze sznurkiem :) czyli rolady nie-śląskie

mięso ze sznurkiem :) czyli rolady nie-śląskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2303

Dodano:

Odsłon: 5551

sos bez mąki, a roladki bardzo delikatne, w lżejszej znacznie wersji uwielbiane przez dzieci i rosłym drwalom też smakują :)

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
mięso ze sznurkiem :) czyli rolady nie-śląskie

Przygotowanie

  1. Pierś indyka kroję na sznycle, rozbijam je pięścią.
    Cielęcinę kroję w grube paski - tyle pasków ile sznycli..
    Zawijam kawałki cielęciny w sznycla i zawiązuję bawełnianym sznurkiem, żeby się nie rozpadły (właściwie to nie zawiązuję bo nie robię żadnych supełków, tylko owijam wzdłuż i tę część chowam pod zawinięciem wszerz - szybko to się robi i nie rozpada w gotowaniu).

    Opcjonalnie - obsmażam już zawinięte roladki na beztłuszczowej patelni, żeby mięso się zamknęło i zachowało formę i zalewam wodą. Ale najczęściej po protu wrzucam pojedynczo na wrzątek i efekt jest ten sam. Wody tyko tyle, by przykryła mięso.

    Dodaję liście laurowe i ziele angielskie (nie solę).
    Gotuję ok 40minut. Średni ogień, pod przykryciem.

    Kiedy mięso zaczyna się gotować, obieram i drążę z pestek cukinię, kroję ją na mniejsze kawałki i dodaję do mięsa. Żurawinę myję i także dodaję do mięsa.

  2. 10 minut przed końcem gotowania, wyjmuję mięso.
    Blenduję cukinię w mięsnym wywarze - taki mój jeden ze sposobów na zagęszczanie sosu bez mąki. Po zmiksowaniu trę
    Mięso wkładam do garnka, dodaję gałkę muszkatołową i na wolnym ogniu bez przykrycia nieco odparowuję sos.

    Gotowe! razem z sosem podaję w jakimś głębszym naczyniu :) albo od razu na talerzu :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 17 października 2017 Podsmażone lepsze ! Fajny przepis. Do zrobienia i do plagiatorka Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 17 października 2017 To nie są rolady śląskie! Żaden składnik sie nie zgadza. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 października 2017 Po co talerzyki ;)
To powinno się jeść proso z garnka xD

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń