Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lahmacun, czyli mini pizze po turecku, to danie street food popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Podobnie jak klasyczna pizza składa się z bardzo cienkiego ciasta i wytrawnego farszu. Potrawę przed podaniem skrapia się sokiem z cytryny.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 338
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15115
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3065
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 338
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15115
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3065
Składniki
Wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj wodę. Zmiksuj składniki na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do lekko natłuszczonej miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – do czasu, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość.
Posiekaj drobno warzywa: pomidory, paprykę cebulę, czosnek i natkę pietruszki (odłóż trochę natki do dekoracji). Połącz ze sobą i posól.
W osobnym naczyniu połącz mięso mielone z olejem, koncentratem pomidorowym, jogurtem i przyprawami: kminem rzymskim, słodka papryką, pieprzem i solą. Odstaw na 10 minut.
Wymieszaj mięso z warzywami.
Podziel wyrośnięte ciasto na 6-7 porcji. Każdą z nich mocno rozwałkuj. Przykryj i pozostaw na 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. W piekarniku rozgrzej blachę/patelnię (lub kamień do pizzy), na której będziesz piec mini pizze.
Rozprowadź na plackach ciasta cienką warstwę farszu, pozostawiając 1-1,5 cm wolnego brzegu. Włóż pizze (wszystkie lub partiami) na kilka minut do piekarnika. Czas pieczenia zależy od temperatury. Przy 250°C będzie to około 5-6 minut. Ciasto ma się zarumienić, a mięso upiec.
Upieczone mini pizze podawaj skropione świeżym sokiem z cytryny i oprószone natką pietruszki.