Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta z kiełbasą wiejską

Młoda kapusta z kiełbasą wiejską

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 896

Dodano:

Odsłon: 235

Młoda kapusta z różnymi dodatkami, to świetne danie obiadowe lub gorąca kolacja.

Składniki

  • Młoda kapusta średniej wielkości - 1 główka
  • Kiełbasa wiejska - 20 dag
  • Boczek wędzony - 15 dag
  • Cebula biała - 1/2 szt.
  • Pieczarki - 4 szt.
  • Wywar warzywny - 1/2 szklanki
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 2 ziarenka
  • Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • Cząber - 1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do dań z kapusty - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Śmietana 18% - 2 łyżki
  • Przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • Olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Młoda kapusta z kiełbasą wiejską

Przygotowanie

  1. Kapustę umyć, poszatkować.

  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Kiełbasę, boczek pokroić w kostkę.

  3. Do garnka wlać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki ,smażyć 2 minuty.Dodać kiełbasę, boczek, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, cząber, smażyć 5 minut.

  4. Poszatkowaną kapustę lekko posolić, dodać do smażących się składników, podlać wywarem, dodać przyprawę do dań z kapusty. Całość dusić 30 minut.

  5. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym , dodać do kapusty, doprawić pieprzem , dusić jeszcze 3 minuty.

  6. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń