Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą możemy podać z ziemniakami lub pieczywem.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9538
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3093
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6606
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9538
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3093
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6606
Składniki
Cebulę drobno kroję i podsmażam na patelni, tak żeby się lekko zrumieniła.
Kajzerkę przekładam do miseczki, zalewam mlekiem i odstawiam do namoczenia. Następnie kajzerkę odciskam z mleka i dodaję do mielonego mięsa, dodaję jajko, połowę podsmażonej cebuli, doprawiam papryką ostrą, papryka słodką, pieprzem, solą i dokładnie wyrabiam dłonią, tak żeby składniki się dobrze połączyły.
Z tak przygotowanego mięsa formuję klopsiki, wielkości orzecha włoskiego, biorę kawałek mięsa turlam w dłoni, żeby powstała kulka, obtaczam w mące i układam na desce.
Kapustę drobno kroję i przekłam do garnka, dodaję wodę, listki laurowe, ziele angielskie, dwie duże szczypty soli i garnek stawiam na kuchence, nakrywam pokrywką i od momentu zagotowania gotuję około 15 minut.
W tym czasie smażę na patelni klopsiki, z każdej strony po kilka minut tak żeby były usmażone.
Po około 15 minutach gotowania kapusty, gdy jest aldente, dodaję do niej pozostałą podsmażoną cebulę, dodaję sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i dokładnie mieszam.
Na górę kapusty kładę klopsiki, garnek nakrywam pokrywką i jeszcze duszę na małej mocy palnika około 10 minut. Na koniec posypuję koperkiem.
Kapusta z klopsikami jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa