Do góry

Dania główne Przepis na:

Mój pilaw z karkówką

Mój pilaw z karkówką

Autor:

Przepisów i artykułów: 352 Ocena: 4779

Dodano:

Odsłon: 673

bardzo smaczne danie, chociaż znawcy kuchni pewnie mieliby wątpliwości czy to istotnie pilaw

Składniki

  • karkówka chuda 50-60 dag
  • pieczarki 30 dag
  • marchew 1 duża
  • cebula 1
  • czosnek 2 ząbki
  • olej
  • masło
  • ryż 1 szkl
  • bulion 2 szkl (może być z kostki)
  • sól, pieprz, sos sojowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki i pokrojona w kostkę marchew, dodać łyżkę sosu sojowego, chwile smażyć,
    2. mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano na odrobinie oleju,
    3. mięso wymieszać z pieczarkami i marchwią,
    4. w naczyniu do zapiekania włożyć mięso, na wierzch wysypać w równej warstwie 1 szl ryżu, zalać 2 szkl bulionu, wstawić do piekarnika, piec w 180 st ok 70-80 min,
    5. po ok 40 min pieczenia należy przemieszać potrawę, aby wszystkie składniki się wymieszały, można też spróbować, w razie konieczności można doprawić solą i pieprzem, jeśli potrawa jest zbyt sucha można dolać więcej płynu,



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń