Moskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia. Placki są przepyszne same w sobie, ale na Podhalu podaje się je z masłem (najczęściej czosnkowym) i świeżą bryndzą.
Moskole
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki lub kwaśnego mleka
- Sól
- Do podania: masło czosnkowe i bryndza
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki lub kwaśnego mleka
- Sól
- Do podania: masło czosnkowe i bryndza

Etapy przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski śląskie). Dodajemy jajka, mąkę, sól i maślankę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy owalne placki o grubości około 1 cm.

Pieczemy z obu na suchej patelce (bez dodatku tłuszczu) na małym ogniu, aż się dobrze zarumienią. Podajemy z masłem czosnkowym i bryndzą. Smacznego ;)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1608

Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Jabłka
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 145

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 20790
Ostatnio komentowane przepisy

Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1608

Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Jabłka
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 145

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 20790



Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki lub kwaśnego mleka
- Sól
- Do podania: masło czosnkowe i bryndza
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski śląskie). Dodajemy jajka, mąkę, sól i maślankę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy owalne placki o grubości około 1 cm.
Pieczemy z obu na suchej patelce (bez dodatku tłuszczu) na małym ogniu, aż się dobrze zarumienią. Podajemy z masłem czosnkowym i bryndzą. Smacznego ;)