Do góry

Dania główne Przepis na:

Moskole – góralskie placki ziemniaczane

Przepis dnia 2021-04-24
Moskole – góralskie placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 2794

Dodano:

Odsłon: 7613

Moskole to góralskie placki ziemniaczane z dodatkiem zsiadłego mleka. Doskonale pasują jako dodatek do obiadu lub mogą stanowić samodzielne danie. Smakują wyśmienicie a przy tym są proste w wykonaniu. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Moskole – góralskie placki ziemniaczane

Przygotowanie

  1. • Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez prasę
    • Pozostawiamy do wystygnięcia
    • Do ziemniaków dodajemy: mąkę pszenną, jajka, zsiadłe mleko, przyprawy i wyrabiamy na gładką masę
    • Ciasto po wyrobieniu jest lekko klejące

  2. • Formujemy okrągłe placki które smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej pod przykryciem) z dwóch stron do uzyskania złotego koloru
    • Moskole najlepiej powodować z zsiadłym mlekiem, śmietaną i szczypiorkiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń