Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna moussaka to chluba wszystkich greckich gospodyń. Niemal każda z nich ma swój sposób przygotowywania tej sycącej zapiekanki, przekazywany w rodzinie od pokoleń. Moussaka Ewy Wachowicz może z powodzeniem z nimi konkurować, a przepisem na to danie podzieliła się z nami w 486 odcinku programu "Ewa Gotuje".
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85077
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2377
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9896
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3774
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6987
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85077
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2377
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9896
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3774
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6987
Składniki
Bakłażany pokroić w 1-centymetrowe plastry. Rozłożyć na desce, z obu stron przyprawić solą i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie zebrać „rosę” (ręcznikiem papierowym). Upiec w piekarniku lub na grillu.
Zrobić sos. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić mięso, wymieszać i podsmażyć. Zalać winem. Odparować. Dodać pomidory. Przyprawić chili, cynamonem, oregano i tymiankiem. Posolić i zredukować.
Przygotować beszamel. Na patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę i podsmażyć na złoty kolor. Zalać zimnym mlekiem. Wymieszać. Przyprawić gałką muszkatołową i solą.
Złożyć potrawę. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry bakłażana. Na bakłażana dać połowę sosu pomidorowego. Na sos drugą warstwę bakłażanów. Na warzywa resztę sosu i pozostałe bakłażany. Zalać beszamelem. Posypać startym parmezanem.
Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Źródło: Ewa Gotuje/Polsat