Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-01-2020
Pyszne zapiekane muszle ze smażonym bakłażanem, serem mozzarella w pomidorowym sosie.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 234
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 234
Składniki
Bakłażana pokroić w grube plastry, każdy posypać solą z obu stron i odstawić na 15 minut.
Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę i czosnek, smażyć 5 minut, dodać 1 puszkę pomidorów, gotować 15 minut, doprawić solą i pieprzem.
Bakłażana wytrzeć z wody za pomocą ręcznika kuchennego i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 6 łyżek oliwy. Wrzucić bakłażana, wymieszać, żeby obtoczył się w oliwie i smażyć mieszając ok 15 minut. Po 5 minutach smażenia posolić.
Muszle ugotować al dente, przelać wodą i odsączyć.
Usmażonego bakłażana przełożyć do miski, dodać 2 puszkę pomidorów, posiekaną bazylie, sól i pieprz, wymieszać. Na dno formy do zapiekania wylać sos z patelni. Muszle nadziewać bakłażanem z pomidorami, układać na sosie. Zetrzeć mozzarellę i posypać na wierzchu.
Piec w 180 stopniach przez 30 minut.