Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste, ale niezwykle sycące danie zachwyci każdego. Najlepsze pierogi chłopskie idealnie sprawdzą się jako codzienny obiad lub propozycja na imprezę, zwłaszcza gdy planujesz gościć miłośników kuchni tradycyjnej!
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1312
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24916
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1312
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24916
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 99
Składniki
Obierz i pokrój ziemniaki - powinny by pokrojone na drobne kawałki. Ugotuj je do miękkości. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż.
Teraz czas na przygotowanie ciasta. Na stolnicę wysyp mąkę (pamiętaj, aby wcześniej ją przesiać). Zrób zagłębienie, wbij jedno jajko i podlewaj ciasto gorącą wodą. Wyrób ciasto w taki sposób, aby było elastyczne i gładkie. Przykryj je ściereczką - w przeciwnym wypadku może wyschnąć.
Ugotowane ziemniaki wymieszaj z dodatkiem czubatej łyżki masła, tak aby powstało kremowe puree. Do tego dodaj wyjątkowy składnik - 70 g mascarpone. Całość dopraw solą i pieprzem. Odrywaj ciasto na pierogi, wałkuj je i przy pomocy szklanki wycinaj kółka. Następnie napełnij pierogi farszem, formuj je i odkładaj na wysypany mąką blat.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie - ok. 4 minuty każdy. Następnie wykładaj je ostrożnie na tacę.
Najlepsze pierogi chłopskie można podawać w dowolny sposób. My proponujemy posypać je podsmażoną cebulką i odrobiną podsmażonego boczku.