Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprytny sposób, aby placki ziemniaczane były chrupiące
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 5896
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 349
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 559
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 745
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1179
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 5896
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 349
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 559
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 745
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1179
Składniki
Ziemniaki obieramy porządnie ze skóry i myjemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy, również ścieramy do ziemniaków. Jeśli mimo użycia „starych” ziemniaków, nadal puszczają dużo wody należy ją odcisnąć. Dodajemy jajko i sól i mieszamy.
I teraz tip na chrupkość: na patelni rozgrzewamy olej tak, aby ciasto ziemniaczane położone na tłuszcz lekko skwierczało. Gdy placki zrumienią się, delikatnie zwiększamy ogień tak, by placki zaczęły skwierczeć mocniej. Gdy usmażą się już na złoto-brązowo znów zmniejszamy ogień pod patelnią do pozycji wyjściowej (czyli lekkiego skwierczenia) i obracamy placki. Jak poprzednio, po lekkim zezłoceniu się placuszków, zwiększamy ogień. Smażymy na rumiano. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych i… gotowe! Serwujemy z ulubionymi dodatkami – w moim przypadku jest to dobra, gęsta osolona śmietana. Bon apetit!