Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprytny sposób, aby placki ziemniaczane były chrupiące
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19812
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 479
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 465
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6875
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242615
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19812
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 479
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 465
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6875
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242615
Składniki
Ziemniaki obieramy porządnie ze skóry i myjemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy, również ścieramy do ziemniaków. Jeśli mimo użycia „starych” ziemniaków, nadal puszczają dużo wody należy ją odcisnąć. Dodajemy jajko i sól i mieszamy.
I teraz tip na chrupkość: na patelni rozgrzewamy olej tak, aby ciasto ziemniaczane położone na tłuszcz lekko skwierczało. Gdy placki zrumienią się, delikatnie zwiększamy ogień tak, by placki zaczęły skwierczeć mocniej. Gdy usmażą się już na złoto-brązowo znów zmniejszamy ogień pod patelnią do pozycji wyjściowej (czyli lekkiego skwierczenia) i obracamy placki. Jak poprzednio, po lekkim zezłoceniu się placuszków, zwiększamy ogień. Smażymy na rumiano. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych i… gotowe! Serwujemy z ulubionymi dodatkami – w moim przypadku jest to dobra, gęsta osolona śmietana. Bon apetit!