Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprytny sposób, aby placki ziemniaczane były chrupiące
Ziemniaki obieramy porządnie ze skóry i myjemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę obieramy, również ścieramy do ziemniaków.
Jeśli mimo użycia „starych” ziemniaków, nadal puszczają dużo wody należy ją odcisnąć.
Dodajemy jajko i sól i mieszamy.
I teraz tip na chrupkość: na patelni rozgrzewamy olej tak, aby ciasto ziemniaczane położone na tłuszcz lekko skwierczało. Gdy placki zrumienią się, delikatnie zwiększamy ogień tak, by placki zaczęły skwierczeć mocniej. Gdy usmażą się już na złoto-brązowo znów zmniejszamy ogień pod patelnią do pozycji wyjściowej (czyli lekkiego skwierczenia) i obracamy placki. Jak poprzednio, po lekkim zezłoceniu się placuszków, zwiększamy ogień. Smażymy na rumiano.
Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych i… gotowe!
Serwujemy z ulubionymi dodatkami – w moim przypadku jest to dobra, gęsta osolona śmietana.
Bon apetit!
Przepis dnia
Moja wersja na pomidorówkę jest naprawdę bardzo smaczna, prosta, mocno pomido...
Odsłon: 4632
Mięciutkie drożdżowe ciasto, jagodowe nadzienie i lukier- połączenie idealne...
Odsłon: 219
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 275
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 132
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 140
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 68
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 296
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 275
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 132
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 140
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 68
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 296
Składniki
Ziemniaki obieramy porządnie ze skóry i myjemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy, również ścieramy do ziemniaków. Jeśli mimo użycia „starych” ziemniaków, nadal puszczają dużo wody należy ją odcisnąć. Dodajemy jajko i sól i mieszamy.
I teraz tip na chrupkość: na patelni rozgrzewamy olej tak, aby ciasto ziemniaczane położone na tłuszcz lekko skwierczało. Gdy placki zrumienią się, delikatnie zwiększamy ogień tak, by placki zaczęły skwierczeć mocniej. Gdy usmażą się już na złoto-brązowo znów zmniejszamy ogień pod patelnią do pozycji wyjściowej (czyli lekkiego skwierczenia) i obracamy placki. Jak poprzednio, po lekkim zezłoceniu się placuszków, zwiększamy ogień. Smażymy na rumiano. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych i… gotowe! Serwujemy z ulubionymi dodatkami – w moim przypadku jest to dobra, gęsta osolona śmietana. Bon apetit!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Groszek w sosie winnym
Dania główne
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Dania główne
Kieszonki z polędwiczki
Dania główne
Burger Elvisa Presleya
Groszek w sosie winnym
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli...
Odsłon: 38
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Zapraszam na przepis na pyszne i mięciutkie polędwiczki wieprzowe w sosie pie...
Odsłon: 139