Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z cukinii kiedyś sprawiały mi bardzo dużo problemów. Głównie ze względu na wodę jaką puszcza cukinia. Rozwalały się na patelni i zupełnie nie dało się ich przewrócić. Katastrofa. Ale nie poddawałam się, bo nawet te niezbyt apetycznie wyglądające skrawki zeskrobywane z patelni były bardzo pyszne. Wystarczyło tylko dopracować ich formę. Trochę prób i błędów pozwoliło stworzyć niezawodną metodą. Teraz zawsze się udają i są niesamowicie pyszne.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 89
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 259
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2747
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 692
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 89
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 259
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2747
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 692
Składniki
Od czego zacząć? Oczywiście od cukinii. Nie musicie jej koniecznie obierać wystarczy ją dokładnie umyć, a dodatkowo Wasze placuszki zyskają trochę koloru. Przekrójcie ją na pół i przy pomocy łyżki wybierzcie nasiona i ich gąbczastą otoczkę znajdujące się w środku. Zetrzyjcie cukinię na tarce o grubych oczkach. Następnie oprószcie solą, wymieszajcie i odstawcie na sitku na minimum pół godziny. W tym czasie cukinia zmięknie i puści sporo wody.
Ziemniaki obierzcie i też zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Dodajcie do nich cukinię,którą wcześniej jeszcze dodatkowo wycisnęliście w rękach (poczujecie kiedy będzie sucha). Dodajcie mąkę, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na najdrobniejszych oczkach tarki. Dodajcie również roztrzepane jajko.Wszystko dokładnie ze sobą wymieszajcie. Masa powinna być gęsta, więc w razie potrzeby dodajcie więcej mąki. Spróbujcie również czy odpowiada Wam ilość soli.
Na patelni rozgrzewamy olej. Uważajcie jednak z jego ilością, bo cukinia jest jak gąbka i wciągnie niemal każdą ilość tłuszczu. Na mocno rozgrzany olej wykładajcie łyżką dosyć grube placuszki. Smażcie z obu stron na złoty kolor, a po zdjęciu z patelni wyłóżcie je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placuszki podajemy na gorąco, razem z dipem, który powstał ze zmiksowania serka z czosnkiem i ziołami.