Do góry

Dania główne Przepis na:

Najlepsze placuszki z cukinii i ziemniaków

Najlepsze placuszki z cukinii i ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 15853

Placki z cukinii kiedyś sprawiały mi bardzo dużo problemów. Głównie ze względu na wodę jaką puszcza cukinia. Rozwalały się na patelni i zupełnie nie dało się ich przewrócić. Katastrofa. Ale nie poddawałam się, bo nawet te niezbyt apetycznie wyglądające skrawki zeskrobywane z patelni były bardzo pyszne. Wystarczyło tylko dopracować ich formę. Trochę prób i błędów pozwoliło stworzyć niezawodną metodą. Teraz zawsze się udają i są niesamowicie pyszne.

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Najlepsze placuszki z cukinii i ziemniaków

Przygotowanie

  1. Od czego zacząć? Oczywiście od cukinii. Nie musicie jej koniecznie obierać wystarczy ją dokładnie umyć, a dodatkowo Wasze placuszki zyskają trochę koloru. Przekrójcie ją na pół i przy pomocy łyżki wybierzcie nasiona i ich gąbczastą otoczkę znajdujące się w środku. Zetrzyjcie cukinię na tarce o grubych oczkach. Następnie oprószcie solą, wymieszajcie i odstawcie na sitku na minimum pół godziny. W tym czasie cukinia zmięknie i puści sporo wody.

  2. Ziemniaki obierzcie i też zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Dodajcie do nich cukinię,którą wcześniej jeszcze dodatkowo wycisnęliście w rękach (poczujecie kiedy będzie sucha). Dodajcie mąkę, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na najdrobniejszych oczkach tarki. Dodajcie również roztrzepane jajko.Wszystko dokładnie ze sobą wymieszajcie. Masa powinna być gęsta, więc w razie potrzeby dodajcie więcej mąki. Spróbujcie również czy odpowiada Wam ilość soli.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Uważajcie jednak z jego ilością, bo cukinia jest jak gąbka i wciągnie niemal każdą ilość tłuszczu. Na mocno rozgrzany olej wykładajcie łyżką dosyć grube placuszki. Smażcie z obu stron na złoty kolor, a po zdjęciu z patelni wyłóżcie je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  4. Placuszki podajemy na gorąco, razem z dipem, który powstał ze zmiksowania serka z czosnkiem i ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń