Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremowy farsz pełen grzybów, boczku wędzonego, śmietany i sera sprawia, że całość jest sycąca, czyli idealna na rodzinny obiad.
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5696
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 189
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5696
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 189
Składniki
W misce połącz mleko z wodą gazowaną, dodaj mąkę, jajka, szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto. Odstaw na 20 minut, by składniki się połączyły i ciasto lekko odpoczęło.
Kurki oczyść i drobno pokrój. Włóż do wrzątku i obgotuj przez 5 minut, następnie odcedź.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj boczek. Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj kurki i smaż razem kilka minut. Wlej dwie łyżki śmietany, dopraw solą, pieprzem, cząbrem i duś przez ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i śmietana odparuje. Dodaj trochę startego sera i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
Na rozgrzanej patelni rozprowadzaj cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smaż z obu stron po ok. 2 minuty aż będą lekko rumiane. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu blisko krawędzi, zwiń w rulon lub złóż w kopertę. Możesz je dodatkowo podsmażyć na patelni z dwóch stron, aby były bardziej chrupiące z zewnątrz.