Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki kapitańskie to pyszna propozycja na pożywne, słodkie śniadanie dla całej rodziny. Delikatne i rozpływające się w ustach ciasto skrywa kremowe wnętrze z dodatkiem jabłek i miodu. W smaku przypominają nieco szarlotkę z bezą, przez co z pewnością znikną w talerzy w mgnieniu oka.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4401
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11960
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6812
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5607
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4401
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11960
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6812
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5607
Składniki
Przygotuj naleśniki. Masło rozpuść na małym ogniu. Odstaw do ostygnięcia.
W misce wymieszaj mąkę i mleko do uzyskania gładkiej masy. Dodaj jajka, cukier, cynamon i sól. Wymieszaj całość.
Na patelni rozgrzej bardzo cienką warstwę masła, ścierając nadmiar papierowymi ręcznikami. Nalewaj po jednej chochelce ciasta i dokładnie go rozprowadzaj na całej powierzchni. Smaż naleśniki po 1-2 minuty z każdej strony do ładnego zrumienienia. Gotowe odkładaj warstwowo na talerz.
Przygotuj farsz. Jabłka pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i dodaj owoce. Smaż je do miękkości, a następnie zdejmij z ognia i ostudź. Wmieszaj serek śmietankowy oraz miód. Wymieszaj.
Złóż naleśniki. Na każdego naleśnika nakładaj cienką warstwę farszu, pozostawiając ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Złóż do wewnątrz dwa przeciwległe brzegi, a następnie naleśnika zroluj, w podobny sposób co krokiety.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła Podsmażaj złożone naleśniki kapitańskie do zrumienienia i złączenia.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.