Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowy smak, puszyste dzięki użyciu gazowanego napoju.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 341
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 110
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 341
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 110
Składniki
Mąkę przesiej, dodaj sól i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zamieszaj.
W drugiej misie wymieszaj wszystkie składniki płynne tzn. mleko, fantę, jajko, olej, spirytus.
Do naczynia z płynami dosypuj stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Mieszamy ręcznie używając trzepaczki do ubijania piany lub rózgi. W ten sposób uzyskamy puszyste ciasto, gładkie bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodaj fanty, jeśli za rzadkie dodaj mąki.
Odstaw na kilkanaście minut by ciasto odpoczęło.
Patelnię posmaruj cieniutką warstwą oleju, będzie to potrzebne do smażenia pierwszego naleśnika. Kolejne nie wymagąją tego. Smaż z obu stron na rumiano.
MASA SEROWA Ser zmiksuj ze śmietanką i cukrem. Dodaj sok z pomarańczy i dokładnie wymieszaj z serem.
Posmaruj naleśniki masą serową, podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego