Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się sprawdzą do pozbycia się resztek z lodówki, bo tak naprawdę możesz dodać do nich różne składniki.
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 588
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75481
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1617
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 588
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75481
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1617
Składniki
Do dużej miski wlej mleko, dodaj jajka i roztopione masło. Wymieszaj. Stopniowo wsypuj mąkę i szczyptę soli, miksując do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Odstaw na 10 minut, by ciasto odpoczęło. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor.
Cebulę posiekaj drobno. Ogórki kiszone dobrze odsącz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na suchej patelni aż się wytopi i zrumieni. Dodaj cebulę i smaż razem aż będzie szklista. Odstaw do przestudzenia, a następnie dodaj pokrojone ogórki, majonez, ketchup i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.
Ziemniaki ugotuj, a następnie przeciśnij je przez praskę. Do jeszcze ciepłych dodaj śmietanę i masło. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik nałóż porcję puree ziemniaczanego oraz farszu i zawiń w rulon lub złóż w kopertę. Podsmaż jeszcze chwilę na patelni, aby były lekko chrupiące.