Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z kurkami na bazie pysznej mąki gryczanej to połączenie delikatnego ciasta, kremowego sosu i świeżo pachnących grzybów.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 95
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 136
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 290
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1127
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 808
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 95
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 136
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 290
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1127
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 808
Składniki
Kurki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, jeśli są zbyt duże. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij. Do cebuli i czosnku dodaj oczyszczone kurki. Smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż zmiękną i odparują nadmiar wody.
Dodaj 50 ml bulionu warzywnego do kurek. Gotuj na średnim ogniu, aż bulion częściowo odparuje i wszystkie smaki się połączą. Do kurek z bulionem dodaj 50 g śmietany 18%. Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Na koniec dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw.
Teraz przygotuj naleśniki. W dużej misce umieść mąkę gryczaną i sól. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, a następnie dodaj je do miski z mąką. Wymieszaj.
Do miski z mąką i jajkami stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gdy mleko zostanie dobrze wymieszane z mąką i jajkami, stopniowo dodawaj wodę gazowaną, kontynuując mieszanie. Dodaj do ciasta 3 łyżki oleju rzepakowego i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć jednolitą, płynną konsystencję. Odstaw ciasto na około 15-20 minut.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Ciasto z olejem nie wymaga dodatkowego tłuszczu. Wlej niewielką ilość ciasta na rozgrzaną patelnię i rozprowadź je równomiernie, obracając patelnię. Smaż naleśniki z każdej strony przez około 1-2 minuty, aż będą złociste, a nawet lekko brązowe.
Teraz ułóż naleśnik, wyłóż farsz i delikatnie zawiń. Podawaj z jogurtem.