Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, ciemnozielone naleśniki, które dodają mnóstwo dobrej energii. Naleśniki są lekko orzechowe w smaku, delikatne i puszyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz. Mąka powstała z konopi siewnej posiada w swoim składzie wiele cennych właściwości. Naleśniki z jej dodatkiem są idealne na pełnowartościowe śniadanie, obiad, ale także posiłek potreningowy. Mąka konopna jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin, minerałów oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 142
Królowa grilla :)
Odsłon: 1265
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 195
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 142
Królowa grilla :)
Odsłon: 1265
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 195
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Składniki
W misce mieszamy obie mąki, wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko i wodę mineralną, która nada ciastu elastyczności. Dodajemy cukier puder trzcinowy, dużą szczyptę soli i wlewamy olej roślinny lub roztopione masło. Wszystkie składniki miksujemy do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. * Składniki na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową (jajka i mleko należy wcześniej wyciągnąć z lodówki).
Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 20 - 30 minut, aby mąka napęczniała, a ciasto stało się aksamitnie gładkie. Po tym czasie rozprowadzamy partiami cienkie porcje masy na dobrze rozgrzanej, wysmarowanej olejem lub masłem patelni naleśnikowej i smażymy naleśniki z obu stron.
Naleśniki możemy podawać na słodko z dodatkiem masła orzechowego, syropu klonowego i ulubionych owoców, ale także na słono z dodatkiem hummusu, past warzywnych, twarożku lub szpinaku. Gorąco polecam je w wersji wytrawnej. U mnie idealnie sprawdziły się z dodatkiem zielonego pesto, świeżego szpinaku baby oraz delikatnego serka koziego. Życzę smacznego! :)