Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieciństwa, a te polane domowym syropem różanym serwowała moja babcia. Tym razem przygotowałam farsz z twarogu sernikowego, który jest niezwykle kremowy. Ciasto naleśnikowe na mące luksusowej z dodatkiem roztopionego masła, mleka i wody mineralnej jest puszyste, elastyczne i bardzo delikatne.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1166
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1267
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 148
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1166
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1267
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 148
Składniki
>> Jajka, woda oraz mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Do twarogu sernikowego dodajemy jogurt grecki, pastę waniliową oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Ilość cukru dopasujcie do swoich upodobań smakowych. Do posłodzenia nadzienia serowego możecie użyć także miodu, ksylitolu lub erytrytolu.
Masło roztapiany w rondelku i studzimy. Do miski wlewamy mleko, wodę mineralną oraz ostudzone masło, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i wszystko energicznie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem).
Gotowe naleśniki smarujemy wcześniej przygotowanym nadzieniem i wedle upodobań składamy je lub zawijamy. Jeśli chcecie złożyć je w koperty, to wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Jeśli chcecie zawinąć je w rulony, to posmarujcie całą powierzchnię naleśnika, a następnie zawińcie. Naleśniki podajemy z kleksem jogurtu, syropem różanym oraz płatkami róż (opcjonalnie).