Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieciństwa, a te polane domowym syropem różanym serwowała moja babcia. Tym razem przygotowałam farsz z twarogu sernikowego, który jest niezwykle kremowy. Ciasto naleśnikowe na mące luksusowej z dodatkiem roztopionego masła, mleka i wody mineralnej jest puszyste, elastyczne i bardzo delikatne.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25837
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2911
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1371
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25837
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2911
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1371
Składniki
>> Jajka, woda oraz mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Do twarogu sernikowego dodajemy jogurt grecki, pastę waniliową oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Ilość cukru dopasujcie do swoich upodobań smakowych. Do posłodzenia nadzienia serowego możecie użyć także miodu, ksylitolu lub erytrytolu.
Masło roztapiany w rondelku i studzimy. Do miski wlewamy mleko, wodę mineralną oraz ostudzone masło, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i wszystko energicznie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem).
Gotowe naleśniki smarujemy wcześniej przygotowanym nadzieniem i wedle upodobań składamy je lub zawijamy. Jeśli chcecie złożyć je w koperty, to wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Jeśli chcecie zawinąć je w rulony, to posmarujcie całą powierzchnię naleśnika, a następnie zawińcie. Naleśniki podajemy z kleksem jogurtu, syropem różanym oraz płatkami róż (opcjonalnie).