Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku

Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 3206

Dodano:

Odsłon: 6959

Pomysł na pyszne danie główne na słodko, lub deser dla dorosłych i dzieci.

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 1szkl. mąki tortowej
  • 3/4szkl. mleka
  • 0,5szkl. wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Farsz:
  • 600g białego sera
  • 1 cukier waniliowy
  • płaska łyżka cukru pudru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • Zalewa:
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 jajko
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku

Przygotowanie

  1. W misce umieściłam składniki ciasta naleśnikowego, czyli: mąkę tortową, sól, jajko, mleko i wodę. Wszystko zmiksowałam do połączenia na jednolite ciasto bez grudek. Naleśniki smażyłam na małej patelni na niewielkiej ilości oleju z obu stron do lekkiego zrumienienia i wykładałam na talerz. Wyszło mi 7 cienkich naleśników. Ser biały (użyłam sera w kostce, który miał dość gładką konsystencję, jakby był lekko zmielony) przełożyłam do miski. Dodałam cukier waniliowy i cukier puder oraz olejek śmietankowy i dokładnie ze sobą wymieszałam. Przygotowanym farszem smarowałam naleśniki i zwijałam je w rulony. Zwinięte naleśniki układałam w naczyniu żaroodpornym dość ciasno jeden obok drugiego. Zimną śmietanę przelałam do miseczki. Wbiłam do niej jajko i wsypałam cukier oraz proszek budyniowy. Wszystko dokładnie rozmieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną zalewą śmietanową polałam naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawiłam do piekarnika i zapiekałam naleśniki przez ok. 30minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekarnika nie nagrzewałam wcześniej. Naleśniki są gotowe gdy śmietana na wierzchu się dość mocno zarumieni, a nawet lekko zbrązowieje. Naleśniki można serwować na ciepło lub na zimno. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem. Takie naleśniki to pyszny deser lub posiłek na słodko.Same naleśniki są delikatne a sos tworzy po upieczeniu delikatny budyń śmietankowy. Myślę, że przypadną wam do gustu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń