Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiamy naleśniki – zarówno te wytrawne, jak i słodkie. Jemy je na śniadanie, obiad, a nawet kolację. Tym razem przedstawiamy pyszne zapiekane naleśniki zapiekane na słodko z nadzieniem twarogowo-cytrynowym. Brzmi apetycznie, prawda? Naleśniki możesz przygotować już dzień wcześniej i zapiec przed przybyciem gości. Świetnie sprawdzą się także na deser.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1021
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666489
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1021
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666489
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania naleśników. W misce roztrzep jajka, dodaj sól, po czym naprzemiennie dodawaj przesianą mąkę z mlekiem i mieszaj do uzyskania lejącej konsystencji. Na koniec dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj i odstaw ciasto na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozgrzej patelnię, wylewaj chochlą porcję ciasta (postaraj się, aby warstwa była cienka) i smaż naleśniki na złoty kolor z obydwu stron. Po czym odkładaj na talerz.
Przystąp do zrobienia nadzienia. Przelej rodzynki wrzątkiem i osusz na papierowym ręczniku. Możesz wymieszać z rumem, aby podkręcić ich smak. W misce utrzyj masło z cukrem i skórką otartą z cytryny. Do miski dodaj pokruszony twaróg oraz wbij żółtko (białko wbij do drugiej miski) i zmiksuj całość na gładką masę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym dodaj ją do masy serowej, dorzuć rodzynki i wszystko delikatnie wymieszaj łyżką.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, a naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na każdym naleśniku wykładaj porcję serowego farszu i zwijaj go w rulonik. Wykładaj naleśnikowe roladki do naczynia, a jeśli się nie mieszczą, przytnij do pożądanej długości. Jajko ubij z cukrem waniliowym, dodaj mleko i polej sosem naleśniki. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika i zapiekaj przez 25 minut na złoty kolor. Po wyjęciu posyp danie cukrem pudrem i od razu podawaj.