Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
naleśniki ziemniaczane, robione z ciasta na bazie ugotowanych i zblendowanych ziemniaków, s bardzo puszyste, pulchne i mięciutkie
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 447
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 283
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1449
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 447
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 283
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1449
Składniki
Ziemniaki obrałam, opłukałam i ugotowałam jak do obiadu. Wystudziłam je i jeszcze letnie zblendowałam blenderem ręcznym. Ziemniaki przełożyłam do większej miski. Wbiłam do nich jajka. Wsypałam mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wlałam zimne mleko i wodę mineralną. Wszystko zmiksowałam mikserem na małych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta naleśnikowego bez grudek. Ciasto powinno być gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki. Na małej patelni rozgrzewałam po łyżce oleju i nalewałam porcje ciasta naleśnikowego. Ciasto rozprowadzałam po patelni aby tworzyły się równe naleśniki. Naleśniki smażyłam z obu stron na rumiany kolor. Usmażone naleśniki wykładałam na talerz. Z podanych proporcji wyszło ok. 8 małych naleśników. Naleśniki można podać z cukrem pudrem, marmoladą lub dżemem, z serem lub innymi słodkimi dodatkami. Można je też usmażyć z dodatkiem szczypty soli zamiast cukru waniliowego i wtedy podawać na pikantnie.