Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśnikowy tort

Naleśnikowy tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 13251

Dodano:

Odsłon: 5721

Proste i smaczne danie .

Składniki

  • mąka 1/2 kg
  • mleko szklanka
  • jajka 3
  • woda gazowana 2 szklanki
  • olej 1 łyzka
  • papryka czerwona i żółta po 1 strąku
  • pomidory 2
  • cebula 2
  • mięso gotowane 40 dkg
  • majeranek,sól,pieprz do smaku
  • swieży lubczyk kilka gałązek
  • czosnek 4 ząbki
  • wędzony boczek kilka plasterków
  • starty ser żółty 3 łyzki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. z mąki,mleka,jajek i wody gazowanej sporządzić ciasto naleśnikowe,dodać łyżkę oleju i szczyptę soli,dokładnie wymieszać i usmażyć rumiane naleśniki

  2. jedną cebulę posiekac drobno,zeszklić na oleju,dodać drobno pokrojona paprykę i pomidory,posolić ,doprawić pieprzem i dusić do odparowania soku,na koniec dodać kilka listków bazylii

  3. u gotowane mięso zemleć i przesmażyć razem z cebulą,posiekanym czosnkiem,doprawic solą i pieprzem na koniec dodać majeranek i posiekany lubczyk

  4. tortownicę wysmarować masłem,wysypać tartą bułką, na dno położyć naleśnik i nałożyć farsz i tak do wyczerpania skladników,farsz nakładać na przemian

  5. na ostatnim naleśniku ułożyć plasterki boczku i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut,pod koniec pieczenia osypać serem

  6. taki tort świetnie smakuje z marynowaną papryką lub sałatą z sosem vinegre

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 maja 2014 Jestem pod wrażeniem. Zdjęcie aż zachęca do jedzenia.A torcik na pewno pyszny.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

panka 09 maja 2014 Fantastyczny przepis i doskonały sposób na wykorzystanie mięsa np z rosołu. Zabieram :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń