Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki są smaczne i z pewnością będę je powtarzała; fajny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu z dnia poprzedniego
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 135
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 514
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 230
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 135
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 514
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 230
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane należy odparować i przestudzić. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę (ja ugotowałam dzień wcześniej więcej na obiad i przed robieniem placuszków je odgrzałam)
Dodajemy twaróg, cukier, proszek do pieczenia, jajko, mąkę oraz skórkę z cytryny i zagniatamy w misce jednolite ciasto. Kiedy ciasto będzie wyrobione, wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku i formujemy małe placuszki, lekko je spłaszczając.
Smażymy na sklarowanym maśle na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.