Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki są smaczne i z pewnością będę je powtarzała; fajny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu z dnia poprzedniego
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2341
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4434
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1406
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 374
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2341
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4434
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1406
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 374
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane należy odparować i przestudzić. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę (ja ugotowałam dzień wcześniej więcej na obiad i przed robieniem placuszków je odgrzałam)
Dodajemy twaróg, cukier, proszek do pieczenia, jajko, mąkę oraz skórkę z cytryny i zagniatamy w misce jednolite ciasto. Kiedy ciasto będzie wyrobione, wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku i formujemy małe placuszki, lekko je spłaszczając.
Smażymy na sklarowanym maśle na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.