Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki są smaczne i z pewnością będę je powtarzała; fajny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu z dnia poprzedniego
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13721
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1571
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15213
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6231
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13721
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1571
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15213
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6231
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane należy odparować i przestudzić. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę (ja ugotowałam dzień wcześniej więcej na obiad i przed robieniem placuszków je odgrzałam)
Dodajemy twaróg, cukier, proszek do pieczenia, jajko, mąkę oraz skórkę z cytryny i zagniatamy w misce jednolite ciasto. Kiedy ciasto będzie wyrobione, wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku i formujemy małe placuszki, lekko je spłaszczając.
Smażymy na sklarowanym maśle na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.