Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakie powinny być niezawodne mielone? Soczyste i kruche, dobrze usmażone oraz pyszne! Jaki jest na nie sposób? Przede wszystkim to użycie dwóch rodzajów mięsa i dobrze namoczonej bułki. Niezbędna jest także cebula – oczywiście bardzo drobna. Nie bez znaczenia jest także sposób obróbki cieplnej. Jeśli chcesz, by kotlety mielone zawsze były w środku soczyste i usmażone, wystarczy je lekko podpiec w piekarniku lub udusić na patelni.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 358
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 816
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 358
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 816
Składniki
Bułkę rozerwij w palcach i połam na mniejsze kawałki. Włóż ją do miski i zalej mlekiem. Odstaw na ok. pół godziny do namoczenia. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Możesz też użyć robota kuchennego. Jajko rozbełtaj lekko widelcem do wytworzenia niewielkiej ilości piany. Do osobnej miski przełóż oba rodzaje mięsa, cebulę, jajko i bułkę. Dopraw solą i pieprzem.
Ugnieć wszystkie składniki do powstania jednolitej, dość zwartej masy. Dodaj wodę i ponownie wyrabiaj masę przez kilka minut. Mięso powinno być elastyczne i gładkie, choć dość luźne. Uformuj kotlety. Jeśli masa będzie zbyt sypka i nie będzie chciała się formować, dodawaj po łyżce bułki tartej aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Na głęboki talerz wysyp bułkę tartą. Obtaczaj w niej uformowane i spłaszczone kotlety mielone. Na patelni rozgrzej olej wlany na wysokość ok. 5 mm. Niezawodne mielone smaż z obu stron na złoty kolor. Podsmażone kotlety przenieś do naczynia do zapiekania i podpiecz je w piekarniku nastawionym na 160 st. Celsjusza przez ok. 15 minut. Alternatywnie możesz pozostawić kotlety na patelni, zmniejszyć ogień do minimum i dolać odrobinę wody. Przykryj je pokrywkę i duś przez kolejne kilka minut. Gotowe mielone podawaj z dodatkiem ziemniaków i ulubioną surówką.