Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W wielu domach nadal kultywuje się tradycję bezmięsnych dań w piątek. Wówczas najlepiej sprawdzi się potrawa, w której w roli głównej wystąpi ryba. Taki posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i doskonały dla naszego zdrowia. Białe ryby takie jak dorsz, mintaj czy miruna, są niskokaloryczne oraz bogate w białko. Idealnie sprawdzą się do niej śródziemnomorskie przyprawy oraz dodatki. Słodkie pomidorki, papryka, oliwki oraz przyprawy tworzą doskonałą kompozycję. Gotowe danie możesz zajadać z pieczonymi ziemniakami, kawałkiem pieczywa, kaszą lub ryżem.
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 65
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 214
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 65
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 214
Składniki
Paprykę czerwoną i zieloną pokrój w grubsze paski. Cebulę czerwoną w większą kostkę, czosnek w plastry, a oliwki przekrój na pół.
Do naczynia żaroodpornego przełóż pomidorki koktajlowe, pokrojoną paprykę, oliwki, cebulę i czosnek. Dodaj oliwę z oliwek, oregano, bazylię, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.
Na wierzch połóż oprószone solą i pieprzem z obu stron kawałki ryby, skrop je oliwą z oliwę, sokiem z cytryny, dodaj także rozmaryn.
Piecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Gotowy obiad na piątek możesz podawać z frytkami, pieczywem, ryżem, czy opiekanymi ziemniaczkami.