Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsze danie to potrawa dla wielbicieli mięsa, a także tych, którzy chcą w swej diecie unikać zbędnego tłuszczu i pilnują tego co jedzą. Duszone udka z kurczaka przygotowuję często dla mojej Babci, która musi unikać potraw smażonych oraz ciężkostrawnych. Mięso duszone na wodzie jest miękkie i aromatyczne. Co prawda brak na nim chrupiącej skórki, ale zdrowie jest najważniejsze. Kurczak w takim wydaniu według mnie smakuje równie dobrze, jak ten pieczony albo smażony.
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 94
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 932
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 318
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 94
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 932
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 318
Składniki
Udka z kurczaka dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie odcinamy nadmiar skóry i resztki piór. Każde udko nacieramy solą i przyprawami. Wierzch każdego udka posypujemy szczyptą Vegety.
Mięso układamy w brytfannie wyłożonej filią aluminiową, podlewamy częścią wody. Wkładamy do piecyka rozgrzanego do 180 stopni C. Dusimy pod przykryciem około 1,5h (po upływie 45 min. znowu wlewamy wodę). Po upływie danego czasu sprawdzamy czy mięso jest już miękkie a woda pod kurczakiem zredukowana.
Uduszone udka wyjmujemy z piecyka. Wytopiony z kurczaka tłuszcz można zlać do słoiczka (zgęstnieje do konsystencji galarety) i wykorzystać w kuchni jako dodatek do smarowania chleba (zdrowszy rodzaj smalcu).
Smacznego!