Do góry

Dania główne Przepis na:

Ogórki duszone z metką

Ogórki duszone z metką

Autor:

Przepisów i artykułów: 933 Ocena: 17584

Dodano:

Odsłon: 337

Fajne połączenie warzyw z metką

Składniki

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • czerwwwona i żółta papryka
  • cebula
  • 4 pomidory (ok. 400 g )
  • 500 g wieprzowej metki
  • 2 łyżk ioleju
  • 1/8 l rosołu
  • 2 łyżki listków tymianku
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  • 100 g kwaśnej śmietany
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki duszone z metką

Przygotowanie

  1. Ogórki i paprykę umyłem. Paprykę przepołowiłem, oczyściłem. Ogórki i cebulę również przekroiłem na pół, pokroiłem na plastry, paprykę zaś w paski. Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na ósemki.
    Metkę mocno podsmażyłem na 1 łyżce oleju, wyjąłem z patelni. Warzywa oprócz pomidorów lekko poddusiłem na pozostałym oleju. Podlałem rosołem, dodałem pomidory, metkę, doprawiłem tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowałem to wszystko 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Koper umyłem, posiekałem, gotowe danie posypałem nim. Kwaśną śmietanę podałem w oddzielnym naczyniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń