Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis na genialną sałatkę do słoików na zimę. Połączenie kilku warzyw zdecydowanie poprawia smak całej kompozycji, a marynowane ogórki z papryką to zawsze strzał w dziesiątkę.
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 97
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 259
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 97
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 259
Składniki
Dokładnie umyj warzywa. Ogórki pokrój na szatkownicy, a cebulę w piórka lub półplasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Obierz czosnek z łupin i przeciśnij przez praskę, a umyty koperek drobno posiekaj. Włóż wszystkie przygotowane warzywa do dużej miski. Wymieszaj olej z solą, przelej do warzyw, zasyp cukrem i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw na 4-6 godzin, aby warzywa puściły sok.
W międzyczasie umyj lub wyparz słoiki i zakrętki, po czym osusz. Przekładaj warzywa do słoików wraz z powstałym sokiem. Do każdego słoika wlej 1 łyżkę octu, dokładnie wycieraj krawędzie szkła i mocno zakręcaj zakrętką.
Pasteryzuj słoiki przez 5-7 minut od momentu zagotowania wody. Następnie ostrożnie wyjmij, odwróć do góry dnem, przykryj kocem i zostaw do pełnego ostudzenia. Ogórki z papryką przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przez całą zimę.