Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis na genialną sałatkę do słoików na zimę. Połączenie kilku warzyw zdecydowanie poprawia smak całej kompozycji, a marynowane ogórki z papryką to zawsze strzał w dziesiątkę.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1380
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1380
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Składniki
Dokładnie umyj warzywa. Ogórki pokrój na szatkownicy, a cebulę w piórka lub półplasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Obierz czosnek z łupin i przeciśnij przez praskę, a umyty koperek drobno posiekaj. Włóż wszystkie przygotowane warzywa do dużej miski. Wymieszaj olej z solą, przelej do warzyw, zasyp cukrem i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw na 4-6 godzin, aby warzywa puściły sok.
W międzyczasie umyj lub wyparz słoiki i zakrętki, po czym osusz. Przekładaj warzywa do słoików wraz z powstałym sokiem. Do każdego słoika wlej 1 łyżkę octu, dokładnie wycieraj krawędzie szkła i mocno zakręcaj zakrętką.
Pasteryzuj słoiki przez 5-7 minut od momentu zagotowania wody. Następnie ostrożnie wyjmij, odwróć do góry dnem, przykryj kocem i zostaw do pełnego ostudzenia. Ogórki z papryką przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przez całą zimę.