Do góry

Dania główne Przepis na:

omlet "kapeć"

omlet kapeć

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 414

Dodano:

Odsłon: 18578

Kapeć to puszysty omlet, który swoją nazwę zawdzięcza szybkiemu opadaniu po usmażeniu. Ale choć robiłam go kilkukrotnie, nigdy nie zrobił się „kapciowaty” – jest miękki i niezwykle sycący, mimo że składa się jedynie z mąki i jaj. W dodatku jest tak pyszny, że mogłabym go jeść codziennie. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z czasów II wojny światowej, zawierającej przepisy na oszczędne dania z podstawowych składników. Więcej kryzysowych przepisów na moim blogu www.pularda.com.pl

Składniki

  • 2 jaja
  • 4 czubate łyżki mąki
  • Cebula
  • smalec ze skwarkami lub olej do smażenia
  • sól, pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
omlet "kapeć"

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka zmiksować z mąką. Dodać tyle wody, żeby masa miała konsystencję budyniu. Posolić, popieprzyć i ostrożnie zmieszać z białkami.

    Cebulę pokroić w piórka, przysmażyć na smalcu ze skwarkami lub oleju. Na patelnię, na której znajduje się cebula wylać ciasto. Gdy omlet z jednej strony się przyrumieni, zsunąć go na talerz i przewrócić na drugą stronę. Jeść ciepły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń