Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiałam się, jak je nazwać – takie trochę placki, trochę naleśniki, ale najbardziej chyba jednak omlety z cukinii z tartym żółtym serem. To jest najtrafniejsza nazwa. Bardzo smaczne i pożywne, a przy tym szybkie do przygotowania. Nadają się na każdy posiłek w ciągu dnia. Na śniadanie, obiad i kolację, a nawet do pudełka lunchowego. Spróbuj, a na pewno przypadną Ci do gustu! U nas wchodzą do menu na stałe.
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 57
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 43875
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 212
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 645
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 57
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 43875
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 212
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 645
Składniki
Cukinie umyj, obetnij końce i zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost do miski.
Jajka roztrzep widelcem w małej miseczce, dodaj do cukinii i wymieszaj.
Teraz do miski dolej mleko, a następnie wsyp przyprawy i mąkę. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Najlepiej odstaw na 10 minut, aby ciasto na omlety odpoczęło.
Na średniej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, a gdy będzie gorąca, dużą łyżką wyłóż porcję ciasta. Uformuj placek grubości około 1 centymetra.
Smaż omlet na średnim ogniu, a gdy ładnie się przyrumieni, odwróć go na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Posyp placek porcją tartego sera, a następnie przykryj patelnię i dosmażaj pod przykryciem. Dzięki temu ser ładnie się stopi.
Usmażony omlet z cukinii przełóż na talerz i już możesz podawać.
I zaraz potem wyłóż na patelnię kolejną porcję ciasta i powtórz wszystkie czynności.
Omlet z cukinii – inny sposób smażenia i podawania Na rozgrzaną patelnię wyłóż cieńszą warstwę ciasta (około pół centymetra) i smaż powoli na niewielkim ogniu. Postaraj się nie zrumienić zbytnio placka, bo będziesz go składać i musi pozostać dość elastyczny.
Przełóż omlet na drugą stronę i smaż krótko, tylko do ścięcia się ciasta. Ma się jedynie lekko zarumienić.
Na połowę placka wsyp porcję tartego sera i od razu przykryj go drugą połową omletu, tak, jak widać na zdjęciu. Możesz jeszcze podsmażyć przez pół minuty z jednej i z drugiej strony, a w tym czasie ser się stopi.
Zwinięty omlet przełóż na talerz i podawaj.
Z podanej porcji ciasta udało mi się usmażyć 6 omletów o różnej grubości, bo testowałam różne sposoby smażenia i podania. Wszystkie bardzo udane!
Smacznego!