Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz prostego przepisu na rodzinny obiad, który można przygotować w jednym naczyniu, te pałki z kurczaka z ziemniakami będą dla ciebie idealne. Wykonanie jest bardzo łatwe – marynujesz kurczaka w przyprawach i ziołach, po czym pieczesz z obranymi ziemniakami. W efekcie otrzymasz soczyste w środku i chrupkie na zewnątrz udka z kurczaka oraz delikatne i sycące ziemniaki. Twoja rodzina na pewno pokocha ten przepis!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10518
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6073
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5332
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12931
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4675
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10518
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6073
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5332
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12931
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4675
Składniki
W małej misce wymieszaj najpierw sypkie przyprawy, potem zalej płynnym tłuszczem i ponownie wymieszaj. Udka kurczaka dokładnie umyj, osusz i przełóż do strunowego worka. Przełóż mieszankę przyprawową, zamknij torbę i potrząśnij, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso. Marynuj kurczaka w lodówce przez co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki. W miseczce rozmieszaj 1-2 łyżki oliwy lub płynnego masła, szczyptę soli i jeden przeciśnięty przez praskę czosnek. Ułóż ziemniaki na dnie naczynia żaroodpornego, polej czosnkową marynatą i lekko wymieszaj, aby przyprawowa mieszanka pokryła dokładnie ziemniaki. Następnie ułóż udka kurczaka na ziemniakach i przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową.
Wstaw brytfankę do pieca na około 45 minut, po czym zdejmij pokrywę i piecz jeszcze około 10 minut, aż mięso z kurczaka stanie się chrupiące, a ziemniaki ładnie się zarumienią. Gotowe pałki z kurczaka z ziemniakami wyjmij z pieca, posyp posiekanym, świeżym koperkiem i serwuj bezpośrednio na stół.