Jeśli szukasz prostego przepisu na rodzinny obiad, który można przygotować w jednym naczyniu, te pałki z kurczaka z ziemniakami będą dla ciebie idealne. Wykonanie jest bardzo łatwe – marynujesz kurczaka w przyprawach i ziołach, po czym pieczesz z obranymi ziemniakami. W efekcie otrzymasz soczyste w środku i chrupkie na zewnątrz udka z kurczaka oraz delikatne i sycące ziemniaki. Twoja rodzina na pewno pokocha ten przepis!
Pałki z kurczaka z ziemniakami
Składniki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
- ½ łyżeczki suszonego czosnku i 1 ząbekczosnku świeżego
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta papryki ostrej w proszku
- szczypta (na ostrzu noża) wędzonej papryki w proszku
- 3-4 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
- 6 pałek z kurczaka
- ok 500 g ziemniaków
- świeży koperek do dekoracji
Składniki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
- ½ łyżeczki suszonego czosnku i 1 ząbekczosnku świeżego
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta papryki ostrej w proszku
- szczypta (na ostrzu noża) wędzonej papryki w proszku
- 3-4 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
- 6 pałek z kurczaka
- ok 500 g ziemniaków
- świeży koperek do dekoracji

Etapy przygotowania
W małej misce wymieszaj najpierw sypkie przyprawy, potem zalej płynnym tłuszczem i ponownie wymieszaj. Udka kurczaka dokładnie umyj, osusz i przełóż do strunowego worka. Przełóż mieszankę przyprawową, zamknij torbę i potrząśnij, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso. Marynuj kurczaka w lodówce przez co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki. W miseczce rozmieszaj 1-2 łyżki oliwy lub płynnego masła, szczyptę soli i jeden przeciśnięty przez praskę czosnek. Ułóż ziemniaki na dnie naczynia żaroodpornego, polej czosnkową marynatą i lekko wymieszaj, aby przyprawowa mieszanka pokryła dokładnie ziemniaki. Następnie ułóż udka kurczaka na ziemniakach i przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową.
Wstaw brytfankę do pieca na około 45 minut, po czym zdejmij pokrywę i piecz jeszcze około 10 minut, aż mięso z kurczaka stanie się chrupiące, a ziemniaki ładnie się zarumienią. Gotowe pałki z kurczaka z ziemniakami wyjmij z pieca, posyp posiekanym, świeżym koperkiem i serwuj bezpośrednio na stół.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
- ½ łyżeczki suszonego czosnku i 1 ząbekczosnku świeżego
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta papryki ostrej w proszku
- szczypta (na ostrzu noża) wędzonej papryki w proszku
- 3-4 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
- 6 pałek z kurczaka
- ok 500 g ziemniaków
- świeży koperek do dekoracji
W małej misce wymieszaj najpierw sypkie przyprawy, potem zalej płynnym tłuszczem i ponownie wymieszaj. Udka kurczaka dokładnie umyj, osusz i przełóż do strunowego worka. Przełóż mieszankę przyprawową, zamknij torbę i potrząśnij, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso. Marynuj kurczaka w lodówce przez co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki. W miseczce rozmieszaj 1-2 łyżki oliwy lub płynnego masła, szczyptę soli i jeden przeciśnięty przez praskę czosnek. Ułóż ziemniaki na dnie naczynia żaroodpornego, polej czosnkową marynatą i lekko wymieszaj, aby przyprawowa mieszanka pokryła dokładnie ziemniaki. Następnie ułóż udka kurczaka na ziemniakach i przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową.
Wstaw brytfankę do pieca na około 45 minut, po czym zdejmij pokrywę i piecz jeszcze około 10 minut, aż mięso z kurczaka stanie się chrupiące, a ziemniaki ładnie się zarumienią. Gotowe pałki z kurczaka z ziemniakami wyjmij z pieca, posyp posiekanym, świeżym koperkiem i serwuj bezpośrednio na stół.
Pyszotka:)
Smakowite danie.;)