Do góry

Dania główne Przepis na:

Paluszki ziemniaczano - serowo - cukiniowe

Paluszki ziemniaczano - serowo - cukiniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 337 Ocena: 1649

Dodano:

Odsłon: 462

Niezwykle proste w przygotowaniu paluszki, doskonałe na danie obiadowe lub gorącą kolację.

Składniki

  • Ziemniaki - 40 dag
  • Cukinia - 1/2 szt.
  • Ser mozzarella - 7 dag
  • Jajka kurze - 2 szt
  • Papryka czerwona - 1/3 szt
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki + do podsypania
  • Tarta bułka do obtoczenia
  • Olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Paluszki ziemniaczano - serowo - cukiniowe

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę. Cukinię umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach. Ser również utrzeć na tarce o grubszych otworach. Ser , cukinię dodać do ziemniaków, wbić jajko, przesiać mąkę.

  2. Zagnieść ciasto, uformować wałek , rozgnieść go i po środku umieścić paski papryki.

  3. Uformować wałek z papryką w środku , dzielić na paluszki.

  4. Roztrzepać jajko, zanurzać w nim paluszki i obtaczać w tartej bułce.

  5. Na patelni rozgrzać olej , smażyć paluszki na rumiano z każdej strony, osączyć na papierowym ręczniku.

  6. Układać na talerzu, podawać z sosem jaki kto lubi , ja podałam z pieczarkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 04 marca Taki fajny przepis i fajne danie...
Mała porcyjka. Dla mnie już nie wystarczy>-(
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń