Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne danie - jajka w sosie musztardowym z ziemniakami - tym razem w bardziej wyrafinowanej wersji. Jajka panierowane z odrobiną rozmarynu i ziemniaki jako bardziej aromatyczne puree.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Podczas gdy gotujemy ziemniaki i jajka na twardo, wlozyc do garnka jogurt, maslo i musztarde i podgrzewac na srednim ogniu, uwazajac aby sos sie nie zagotowal. Mieszac wszystkie skladniki do uzyskania gladkiego sosu. Doprawic sola, odrobina cukru i kto lubi - tarta skórka limonki.
Jajka gotowac ok. 6-7 minut. Mozna je równiez ugotowac na miekko albo na twardo. Po ugotowaniu obrac i przygotowac panierke - make, rozbite jajko i mieszanke bulki tartej z bulka panko. Kto chce moze równiez dodac posiekane igielki rozmarynu. Jajak panierowac w mace, jajku i bulce tartej a nastepnie smazyc na glebokim tluszczu ok. 3 min, az uzyskaja zloty kolor. Nastepnie polozyc jajka na papierze kuchennym aby zebrac nadmiar tluszczu.
Obrane ziemniaki wlozyc do garka, zalac woda, dodac troche oliwy z oliwek, zmiazdzony zabek czosnku i troche soli. Gotowac do miekkosci, odcedzic i zostawic co najmniej 1 szklanke wody z gotowania. Nastepnie rozgniesc ziemniaki dodajac maslo i odrobine wody z gotowania, az do uzyskania pozadanej konsystencji. Doprawic solą i galka muszkatolowa. Posypac grubo posiekana natka pietruszki.
Ulozyc ziemniaki na talerzu, polac sosem musztardowym i polozyc na wierzchu jajka.