Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na danie pełne smaków i aromatów, zarówno w części wegańskiej dania, jak i tej przeznaczonej dla koneserów mięsa. Całość jest bardzo pożywna i sycąca. Papryka jest delikatna, a mięso miękkie, bardzo soczyste i otulone gryczano - pomidorową kołderką.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 69
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 278
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 69
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 278
Składniki
Kaszę gryczaną gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebule szalotki kroimy w kostkę i szklimy delikatnie na oleju rzepakowym.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pepperoni kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do szalotki i chwilę razem smażymy.
Do warzyw dodajemy oregano, słodką paprykę mieloną, 150 ml przecieru pomidorowego oraz sos sojowy i dusimy wszystko do delikatnego odparowania płynów.
Na koniec do podduszonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz kaszę gryczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 2 minut.
Tak przygotowanym farszem ściśle wypełniamy wydrążone papryki, które wcześniej dokładnie myjemy i osuszamy.
Wypełnione farszem papryki przykrywamy "paprykowymi pokrywkami" i przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Papryki odstawiamy na chwilę i przystępujemy do przygotowania karkówki. Obie części dania będziemy później piec jednocześnie.
Z umytej i osuszonej karkówki odcinamy nadmiar tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki. Kawałki karkówki oprószamy solą, pieprzem oraz oregano i obtaczamy w mące gryczanej. Tak przygotowane kawałki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
Usmażone kawałki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Następnie przygotowujemy sos, w którym będzie piekła się karkówka: Do 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) dodajemy ocet balsamiczny, słodki sos sojowy, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Podsmażone kawałki karkówki przekładamy do małego naczynia żaroodpornego i zalewamy je przygotowanym sosem pomidorowym.
Naczynie z pomidorową karkówką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, wkładamy naczynie z paprykami i pieczemy wszystko jeszcze przez około 40 minut. Życzę smacznego! :)