Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką

Propozycja na danie pełne smaków i aromatów, zarówno w części wegańskiej dania, jak i tej przeznaczonej dla koneserów mięsa. Całość jest bardzo pożywna i sycąca. Papryka jest delikatna, a mięso miękkie, bardzo soczyste i otulone gryczano - pomidorową kołderką.
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką
Składniki
- FASZEROWANA PAPRYKA
- 3 duże lub 4 mniejsze słodkie papryki (czerwone lub pomarańczowe)
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 marchewki
- 4 małe cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka pepperoni
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki oregano
- olej rzepakowy (do smażenia)
- sól do smaku
- POMIDOROWA KARKÓWKA
- karkówka wieprzowa
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- mąka gryczana (do obtoczenia kawałków karkówki)
- olej rzepakowy (do smażenia)
Składniki
- FASZEROWANA PAPRYKA
- 3 duże lub 4 mniejsze słodkie papryki (czerwone lub pomarańczowe)
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 marchewki
- 4 małe cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka pepperoni
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki oregano
- olej rzepakowy (do smażenia)
- sól do smaku
- POMIDOROWA KARKÓWKA
- karkówka wieprzowa
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- mąka gryczana (do obtoczenia kawałków karkówki)
- olej rzepakowy (do smażenia)

Etapy przygotowania
Kaszę gryczaną gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebule szalotki kroimy w kostkę i szklimy delikatnie na oleju rzepakowym.

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pepperoni kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do szalotki i chwilę razem smażymy.

Do warzyw dodajemy oregano, słodką paprykę mieloną, 150 ml przecieru pomidorowego oraz sos sojowy i dusimy wszystko do delikatnego odparowania płynów.

Na koniec do podduszonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz kaszę gryczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 2 minut.

Tak przygotowanym farszem ściśle wypełniamy wydrążone papryki, które wcześniej dokładnie myjemy i osuszamy.

Wypełnione farszem papryki przykrywamy "paprykowymi pokrywkami" i przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Papryki odstawiamy na chwilę i przystępujemy do przygotowania karkówki. Obie części dania będziemy później piec jednocześnie.

Z umytej i osuszonej karkówki odcinamy nadmiar tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki. Kawałki karkówki oprószamy solą, pieprzem oraz oregano i obtaczamy w mące gryczanej. Tak przygotowane kawałki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

Usmażone kawałki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Następnie przygotowujemy sos, w którym będzie piekła się karkówka: Do 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) dodajemy ocet balsamiczny, słodki sos sojowy, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Podsmażone kawałki karkówki przekładamy do małego naczynia żaroodpornego i zalewamy je przygotowanym sosem pomidorowym.

Naczynie z pomidorową karkówką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, wkładamy naczynie z paprykami i pieczemy wszystko jeszcze przez około 40 minut. Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (10)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 148
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 148



Składniki
- FASZEROWANA PAPRYKA
- 3 duże lub 4 mniejsze słodkie papryki (czerwone lub pomarańczowe)
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 marchewki
- 4 małe cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka pepperoni
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki oregano
- olej rzepakowy (do smażenia)
- sól do smaku
- POMIDOROWA KARKÓWKA
- karkówka wieprzowa
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- mąka gryczana (do obtoczenia kawałków karkówki)
- olej rzepakowy (do smażenia)
Kaszę gryczaną gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebule szalotki kroimy w kostkę i szklimy delikatnie na oleju rzepakowym.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pepperoni kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do szalotki i chwilę razem smażymy.
Do warzyw dodajemy oregano, słodką paprykę mieloną, 150 ml przecieru pomidorowego oraz sos sojowy i dusimy wszystko do delikatnego odparowania płynów.
Na koniec do podduszonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz kaszę gryczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 2 minut.
Tak przygotowanym farszem ściśle wypełniamy wydrążone papryki, które wcześniej dokładnie myjemy i osuszamy.
Wypełnione farszem papryki przykrywamy "paprykowymi pokrywkami" i przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Papryki odstawiamy na chwilę i przystępujemy do przygotowania karkówki. Obie części dania będziemy później piec jednocześnie.
Z umytej i osuszonej karkówki odcinamy nadmiar tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki. Kawałki karkówki oprószamy solą, pieprzem oraz oregano i obtaczamy w mące gryczanej. Tak przygotowane kawałki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
Usmażone kawałki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Następnie przygotowujemy sos, w którym będzie piekła się karkówka: Do 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) dodajemy ocet balsamiczny, słodki sos sojowy, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Podsmażone kawałki karkówki przekładamy do małego naczynia żaroodpornego i zalewamy je przygotowanym sosem pomidorowym.
Naczynie z pomidorową karkówką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, wkładamy naczynie z paprykami i pieczemy wszystko jeszcze przez około 40 minut. Życzę smacznego! :)
fantastyczne danie :)
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Dziękuję Ci Joasiu. Naprawdę zachęcam do wypróbowania. Bardzo nam smakowało to ciekawe połączenie smaków - zarówno w części wegańskiej dania, jak i tej mięsnej. Karkówka jest bardzo delikatna i soczysta. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu :)
Musi być pyszne,bo tak tez wygląda:)
Jadłam kiedyś tak zrobioną papryczkę, była pyszna :)