Do góry

Dania główne Przepis na:

Parmigiana - włoska zapiekanka z bakłażana

Parmigiana - włoska zapiekanka z bakłażana

Autor:

Przepisów i artykułów: 2140 Ocena: 47665

Dodano:

Odsłon: 2915

Aromat rozchodzi się po całym mieszkaniu. Smak...dokładnie nasze smaki. Idealna, lekka, tradycyjna zapiekanka z bakłażana i mozzarelli.

Składniki

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 3 kulki mozzarelli (po 125 g)
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pomidory, posiekaną bazylię. Lekko redukujemy sos. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Bakłażana kroimy na 4-5 mm plastry (wzdłuż), smarujemy oliwą, grillujemy z obu stron.

    Mozzarellę kroimy na plastry.

    W naczyniu żaroodpornym warstwowo układamy, sos, bakłażany, mozzarella, ostatnią warstwą ma być sos. Posypujemy startym parmezanem, zapiekamy 30 min w 200°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń