Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z karczochami w kremowym sosie po Sycylijsku.
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27315
Polecam, pychota.
Odsłon: 232
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 49
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27315
Polecam, pychota.
Odsłon: 232
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 49
Składniki
Czosnek się zgniata i sieka i lekko podgrzewa na oliwie. Jak ktoś nie przepada za czosnkiem można lekko zrumienić na oliwie całe zgniecione ząbki i je wyjąć. Do oliwy dodaje się śmietankę/ ricottę słodką i miesza do powstania kremowego sosu. Użyłam śmietany kwaśnej, ponieważ tylko taka miałam, a sos i tak jest zakwaszany sokiem z cytryny. Jeszcze pokrojone karczochy, sól, pieprz, natka pietruszki, starty ser i sok z cytryny. Część sera można zostawić do posypania dania na talerzu. Makaron oczywiście gotuje się w osolonej wodzie. Wyjmuje się, go cedzakiem do makaronu, wprost na patelnie z sosem, tak aby wszystka woda nie odciekła tylko trafiła do sosu.
Smacznego :)