Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiesz, że z cukinii możesz wyczarować pyszny, warzywny pasztet? Takie danie będzie idealne do kanapek, jako lekka przekąska, lub dodatek do obiadu. To świetna alternatywa dla klasycznego, mięsnego pasztetu. Bez problemu mogą nim się zajadać również wegetarianie. Cukiniowy pasztet to sprytny sposób, aby przemycić do codziennej diety większej ilości warzyw. Taka potrawa dostarczy ci cennych witamin, minerałów oraz błonnika. Pycha!
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Składniki
Zacznij od obrania marchewki oraz odkrojenia z cukinii końców. Następnie zetrzyj warzywa na tarce do osobnych misek. Cebulę obierz i drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę.
Cukinię włóż do miski i wsyp do niej dwie łyżeczki soli. Poczekaj, aż warzywa puszczą wodę, następnie odlej ją, tak by została sucha masa.
Cebulkę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę przesmaż na odrobinie oliwy. W misce połącz cukinię, marchew, przestudzoną cebulę i czosnek. Dodaj trzy łyżki oliwy, bułkę tartą, kaszę mannę, garść posiekanej natki pietruszki oraz jajka. Dodaj przyprawy: paprykę, kurkumę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Masę przelej do prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia foremki (najlepiej sprawdzi się keksówka). Włóż pasztet do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piecz bez przykrycia przez około 75 minut, aż ładnie się zarumieni. Gotowe!